Donderdag 26 januari 2017

Na vandaag te zijn opgestaan, is het tijd om onze koffers mee te nemen want vanmiddag vertrekken we naar Havana. Maar eerst brengen we nog een bezoek aan het Stripping-house midden in het plantage gebied.

.

Nadat de tabaksbladeren zijn geplukt en gedroogd in de droogschuur worden ze naar het Stripping-house gebracht. Hier ondergaan de gedroogde tabaksbladeren een aantal behandelingen. Eerst worden ze bevochtigd waarna de bladeren opgestapeld worden tot heuphoogte. Zo ontstaat onder druk door vocht en hittevorming een proces dat fermentatie heet.

Gedurende de eerste fermentatie van 30 dagen worden onzuiverheden afgevoerd en het zuur, teer en nicotine gehalte verminderd. Hierna worden de tabaksbladeren gesorteerd naar de smaakcategorie. De selectie is zo streng dat slechts de helft van de bladeren overblijft om Habano sigaren van te maken. Hierna vindt afhankelijk van het soort tabaksblad de tweede fermentatie van 15 dagen plaats. Na deze periode wordt de nerf uit het tabaksblad gehaald. Voor de seco, ligero en medio tiempo bladen volgt nog een derde fermetatie van 45-90 dagen. Dan worden de bladeren verpakt en begint de rustperiode die afhankelijk van het soort blad wel tot 2 jaar of langer kan duren.

Na bovenstaande processen allemaal gezien te hebben in het Stripping-house vertrekken we naar de beste plantage van cuba, Vegas Robaina. Hier kweken ze voornamelijk dekbladen, het buitenste blad van de sigaar, van zeer hoge kwaliteit. Na een rondleiding, staan onder de open kapschuur lange tafels met verrukkelijk vlees en kreeft voor ons klaar. Onder het genot van een cocktail en een goede sigaar laten we alles wat we gezien hebben even bezinken.

Na de heer Robaina bedankt te hebben voor zijn gastvrijheid, vertrekken we voor een 3 uur durende busrit naar Havana. Halverwege de busrit drinken we na……. goed Cubaans gebruik nog een pina colada. Nu kunnen we er weer tegenaan!

De nieuwe en oude meneer Robaina

Tegen de avond komen we aan bij het prachtige Hotel Nacional in Havana. Waar we in het vorige hotel geen koud water hadden waardoor we niet konden douchen en het toilet niet door konden spoelen, worden we hier verwend met luxe. Pantoffeltjes staan klaar, goede koffie op de kamer en een heerlijk grote kamer! Viva Havana!

Hotel National

Na een korte douche gaan we naar een rum en sigarenproeverij. Onder begeleiding van de marketingchef van het merk Havana-club proeven we de Union rum die speciaal gemaakt is om een Cohiba sigaar bij te roken. Heel lekker maar je moet er wel wat voor over hebben want de fles rum kost hier in Nederland rond de 350 euro. Na ons diner konden we eindelijk van onze kamer genieten. Jammer alleen dat we na 1 minuut al lagen te slapen, maar wat een geweldige dag.

Menu