Vrijdag 27 januari

Vandaag is het examendag. Maar  voordat we hieraan beginnen, bezoeken we eerst de Corona fabriek in Havana. Hier worden de bewerkte tabaksbladeren met de hand gerold tot sigaren en in kistje gestopt, klaar om uitgeleverd te worden voor de verkoop. In een lawaaierige omgeving probeert een charmante dame ons het één en ander uit te leggen maar helaas verstaan we er geen bal van. Als dat maar goed gaat straks op examen!

Na een voortreffelijke lunch met de heerlijkste kip die we ooit gegeten hebben onder begeleiding van cubaanse live muziek, zijn we klaar voor het examen. Na een kijkje genomen te hebben in de Cohiba fabriek in Havana, worden we naar de directeurskamer gebracht. Hier wacht de directeur van Cohiba al op ons. Zittend in heerlijke leren stoelen aan de enorme ovale directietafel begint ons examen met een blinde proeverij van twee sigaren zonder sigarenbandje. Aan ons om te bepalen met welke sigaren we te maken hebben. Nou, ik kan je zeggen dat valt niet mee zeg! Uiteindelijk waren er dan ook maar twee mensen die het goede antwoord gaven en daar zat Michel bij, goed gedaan hoor!

De Cohiba fabriek

Na het beantwoorden van 40 engelse theorie vragen vol met spaanse vakjargon, zijn we klaar. Tijd voor een sigaar en drankje! In mijn geval een blikje cola zonder sigaar. Na de drukte,examenstress en het roken van de 2 sigaren achter elkaar, zakte mijn bloedsuiker van de nicotine dusdanig dat ik zo wit zag als mijn examenblaadje… Na een half uur blijkt iedereen geslaagd te zijn dus rijden we in uitgelaten stemming terug naar hotel.

Na een paar uurtjes uitrusten en een heerlijke douche zijn we klaar voor de diploma uitreiking en ons diner. Samen met onze vrienden van de bedrijven Habanos Benelux en een aantal directeuren van de Habanos Cuba. Een goed diner op een geweldige plek met prachtige live saxofoonmuziek volgt. Met als hoogtepunt van de dag de uitreiking van onze diploma’s.Wat wil een mens nog meer!

Menu